· 

Sportbonden & NOC*NSF: stel je kwetsbaar op!

Seksueel misbruik; regelmatig komen er nieuwe, schokkende verhalen in het nieuws. Binnen de Katholieke kerk bijvoorbeeld.  Maar ook de sportwereld, jeugdinstellingen en niet te vergeten #metoo waren breeduit in het nieuws. Vorig jaar kwam oud-profwielrenster Petra de Bruin met haar verhaal naar buiten in Nieuwsuur. Ze vertelt misbruikt te zijn door 3 mannen, allemaal gelieerd aan het wielrennen. Het misbruik belemmert haar in het ‘gewone’ leven.  

 

Reageren

Dit soort verhalen trekt vaak veel aandacht van diverse media. Aan sportbonden/-koepels en NOC*NSF de uitdaging om hier goed op te reageren. In dit geval kan daar nog wel wat aan verbeterd worden.

 

Naar aanleiding van de uitzending van Nieuwsuur op 21 december vorig jaar, reageerde wielerbond KNWU als volgt: "Wij vinden het zeer moedig van Petra de Bruin dat zij haar verhaal vertelt. Openheid over (seksuele) intimidatie en dus het bespreekbaar maken hiervan, is moeilijk. Het is wel van groot belang om huidige en toekomstige sporters te kunnen helpen. De KNWU is enige tijd geleden een onderzoek gestart naar intimidatie in de wielersport. De ervaringen van Petra de Bruin nemen wij hierin mee.

 

Ook NOC*NSF gaf een reactie: "Het is dapper van Petra de Bruin dat zij haar verhaal op deze manier met iedereen wil delen. Het verhaal van Petra kan anderen met vergelijkbare ervaringen stimuleren om er ook mee naar buiten te komen, op welke manier dan ook. Het is erg belangrijk dat slachtoffers van seksueel misbruik de kans krijgen om daar met anderen over te praten. Het Vertrouwenspunt Sport kan daar bij helpen. Vanzelfsprekend zijn wij zeer bereid om met Petra samen te bekijken of wij van onze kant bij kunnen dragen aan het proces dat zij nu doormaakt."

 

Beiden prima reacties, niets mis mee. Twee empathische reacties, die passend zijn in deze situatie. De sportorganisaties geven allebei een opening voor meer onderzoek en NOC*NSF biedt De Bruin hulp aan.

 

Een jaar later

Deze week was De Bruin opnieuw te zien in een rapportage van Nieuwsuur. Ze had gehoopt op begrip en erkenning, na het openbaar worden van haar verhaal. De realiteit valt tegen. Ze ervaart, vooral vanuit de sportwereld, totaal geen steun. Zowel de KNWU als het NOC*NSF hebben geen contact met haar opgenomen. Niet eens een simpel belletje. Het bleef bij de empathische woorden uit de persverklaring.

 

Nieuwsuur vraagt de sportorganisaties een jaar later opnieuw om een reactie. KNWU reageert heel open: “We hadden Petra de Bruin direct na de uitzending (van Nieuwsuur vorig jaar december, red.) moeten bellen. Dat hebben we helaas niet gedaan. We hebben inmiddels alsnog contact met haar gezocht." KNWU geeft toe een fout te hebben gemaakt en belooft beterschap. Wederom een keurige reactie, die past bij een bond waarvan de sport regelmatig negatief in het nieuws komt.

 

NOC*NSF geeft daarentegen een bijzonder korte verklaring. Inhoudelijk willen ze niet reageren. Om daar de zin "Kennelijk heeft Petra dat zo ervaren" aan toe te voegen. Mijn haren vlogen overeind toen ik dit las. Waar is de handreiking die vorig jaar werd gedaan naar De Bruin gebleven? Verwonderd vraag ik mij af waarom NOC*NSF nu niet wil reageren.  En als je niet wilt reageren, waarom dan toch nog een opmerking over De Bruin toevoegen? Een opmerking die voor mij meer voelt als een sneer. Als je niet wilt reageren, doe het dan ook niet.

 

Waar sta je voor

Ik ga op zoek naar hoe NOC*NSF zich wil profileren. Op hun website lees ik dat de organisatie zich als doel stelt om dé Nederlandse belangenorganisatie van de georganiseerde sport te zijn. Ze schrijven dat het NOC*NSF staat voor een open, gezonde, aantrekkelijke, pluriforme en verantwoordelijke sportbranche. Met dit in het achterhoofd, vraag je je helemaal af waar deze persverklaring vandaan komt. Een verklaring als deze is niet in lijn met de missie van de sportkoepel. Terwijl dat toch het uitgangspunt zou moeten zijn voor iedere persverklaring. Dan houd je het automatisch dichtbij je organisatie en ben je beter in staat de regie te houden over de communicatie.

 

Kwetsbaar opstellen

Het NOC*NSF kan wat leren van de KNWU. Uit hun open reactie kun je afleiden dat er goed over is nagedacht en er met een kritische blik naar de eigen organisatie is gekeken. Ze durven zich kwetsbaar op te stellen. Het zo u het NOC*NSF sieren als ze dit ook doen, in plaats van de suggestie te wekken dat ze iets te verbergen hebben.

 

Marjon Vlug, VIA Communicatie

 

 

 

Bronnen: nos.nl en nocnsf.nl